Υλοποίηση διήμερου σεμιναρίου από τη Μάρθα Γωγάκου, Υποψ. Διδάκτωρ ΤΤΗΕ, στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής ΑΠΘ

ShareThis
Δημοσίευση: 05-04-2022 19:06 | Προβολές: 1170
image

Την Τρίτη 22.03.2022 και την Τρίτη 29.03.2022 και ώρα 14.00- 17.00, η Μάρθα Γωγάκου, υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, υλοποίησε ένα διήμερο σεμινάριο στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής με τίτλο “Το υποσυνείδητο ως μέσο έκφρασης της τυχαιότητας σε πειραματικές μορφές τέχνης” στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα “Το θέμα του ελέγχου και τα μηνύματα του υποσυνείδητου κατά τη διάρκεια δημιουργίας ενός αυθόρμητου έργου τέχνης.”

Το σεμινάριο διεξήχθη στο πλαίσιο του μαθήματος "Ελεύθερο Σχέδιο" με υπεύθυνη διδάσκουσα τη σκηνογράφο- ενδυματολόγο κα Ολυμπία Σιδερίδου και την εποπτεία της Καθηγήτριας σκηνογραφίας κας Λίλας Καρακώστα και υλοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση του Άγγελου Φλώρου, Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Τεχνών  Ήχου και Εικόνας, με την πολύτιμη βοήθεια των θεατροπαιδαγωγών κκ. Άβρας Αυδή και Μελίνας Χατζηγεωργίου.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν φοιτητές και φοιτήτριες της κατεύθυνσης σκηνογραφίας του τρίτου και τέταρτου έτους. 

Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες  κλήθηκαν με τη χρήση πρωτότυπων τεχνικών, όπως live καταγραφή και προβολή της συμπεριφοράς ρέοντων χρωμάτων πάνω σε κινούμενη επιφάνεια,  να δημιουργήσουν βίντεο με ή χωρίς αφήγηση την πρώτη ημέρα της συνάντησης. Τη δεύτερη ημέρα ακολούθησε η παρουσίαση των δημιουργιών και συζήτηση επί των έργων που παρέδωσαν.

Οι συμμετέχοντες τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη μέρα των σεμιναρίων κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικές με το θέμα της δημιουργικής διαδικασίας σε άμεση συνάφεια με τη Διδακτορική Διατριβή, οι απαντήσεις των οποίων θα καταγραφούν με σκοπό τη χρήση τους στη σχετική έρευνα που άπτεται του θέματος της Διατριβής.

Για περισσότερα βλέπε: Υλοποίηση σεμιναρίου στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής ΑΠΘ

Σύντομο βιογραφικό

Η Μάρθα Γωγάκου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1986. Είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Τμήματος Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2014 ολοκλήρωσε τις πρώτες της μεταπτυχιακές σπουδές στο Kingston University of London upon Thames στη γραφή θεατρικών έργων και έργων για τον κινηματογράφο. Το 2018-2019 ολοκλήρωσε το δεύτερο μεταπτυχιακό της στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου με τίτλο «Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή». Από το 2021 είναι Υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Αυτή τη στιγμή εργάζεται σε μια θεωρητική και τεχνική έρευνα που βασίζεται στη δημιουργία των πειραματικών της βίντεο που αποτελούνται από γραμμική ή/ και μη γραμμική αφήγηση και αφηρημένες εικόνες που δημιουργούνται χρησιμοποιώντας πρωτότυπες τεχνικές όπως η καταγραφή της συμπεριφοράς των χρωμάτων που ρέουν σε κινούμενες επιφάνειες μικρής κλίμακας.

Με διαδραστικές εγκαταστάσεις, δημιουργία animation και live cinema performances έχει συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ όπως: New Media Film Festival (Λος Άντζελες, 2021) Athens Digital Art Festival (Αθήνα 2020), Art in Thessaloniki - Pikap Community (Θεσσαλονίκη 2020), 47ο και 54ο Φεστιβάλ Δημητρίων (Θεσσαλονίκη 2012 και 2019), Athens AnimFest (Αθήνα 2019), Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών (Κέρκυρα 2018), Platform Projects (Αθήνα 2018) Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη 2015), Εθνικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Θεσσαλονίκη 2014), Prague Quadrennial (Πράγα 2011).

Συνεντεύξεις για τη δουλειά της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά όπως: Broadway World, Medium, Thrive, Directorio De Blogs, Parallaxi Mag και άλλα.

Ιστοσελίδα : Martha Gogakou

YouTube: Martha Gogakou-YouTube

 


Επιστροφή



Όροι χρήσης:

Τα παρόντα έργα μπορούν να αποθηκευτούν και να αναπαραχθούν για προσωπική και ακαδημαϊκή χρήση. Τα έργα αυτά προστατεύονται από άδεια πνευματικών δικαιωμάτων Creative Commons:
Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 (CC BY-NC-ND)

Επιτρέπεται στο κοινό/χρήστες να έχει ελεύθερη πρόσβαση στα έργα και να το διανέμει εφόσον γίνει αναφορά στο πρωτότυπο έργο και τον δημιουργό του, ωστόσο, απαγορεύεται οποιαδήποτε τροποποίησή τους ή τυχόν παράγωγα έργα, καθώς και η χρήση, αξιοποίηση ή αναδιανομή τους για εμπορικούς σκοπούς.

AVARTS ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function create_session() in /opt/websites/main/depts/avarts/portfolio/scripts/functions.php:525 Stack trace: #0 /opt/websites/main/depts/avarts/portfolio/index.php(217): portfolio_update_session() #1 {main} thrown in /opt/websites/main/depts/avarts/portfolio/scripts/functions.php on line 525